BSR en….de koude chocolademelk van Bear Grylls?!

Ooit zag ik een aflevering van survival-expert Bear Grylls. In de vrieskou moest hij zien te overleven. Halverwege de aflevering trok de arts die zijn gezondheid moest bewaken de stekker uit de opnames: Bear was onderkoeld. Hij kreeg een deken en een grote thermoskan met hete chocolademelk om langzaam weer (van binnen en van buiten) op te warmen.

In een later interview vertelt Bear dat hij ervan overtuigd was dat zijn arts hem koude chocolademelk had gegeven. Hij wilde niet onaardig zijn en dus dronk hij er toch van. De thermoskam hield hij bij zich en na een half uur nam hij een slok uit dezelfde thermoskan. En brandde toen bijna zijn mond. De chocolademelk was al die tijd al heet geweest, maar Bear kon het niet goed meer voelen.

De arts legde uit dat dit kwam door de onderkoeling. Als je teveel afkoelt, kan je zenuwstelsel niet goed meer werken. Je voelt je warm terwijl je het koud hebt en raakt versuft. De arts had precies op tijd ingegrepen. Dat besefte Bear zich ook na zijn tweede teug uit de thermoskan.

Wat dit met BSR te maken heeft? Niet alleen vrieskou kan zorgen voor een verstoorde werking van de zenuwen en het zenuwstelsel. Dat kan ook gebeuren als zenuwen in de verdrukking komen door spierspanning of verharding van bindweefsel. Dit gebeurt als er spanning in het lichaam wordt vastgezet. BSR-behandelaars noemen dit dan body stress.

Als het signaal van de zenuwen te zwak of te verstoord wordt, bereikt het de hersenen niet meer of wordt door het filter van de hersens afgedaan als loze informatie en niet verder doorgestuurd naar de delen van de hersens waar het signaal voor bedoeld was.

Net als bij Bear heeft het lichaam dan wat hulp nodig om weer goed te gaan functioneren. Bij onderkoeling moet er opgewarmd worden en bij body stress is er een duidelijk signaal richting de hersens nodig zodat die weer op de hoogte zijn van de problemen. In beide gevallen kan het lichaam zichzelf daarna weer herstellen.

Body Stress Release geeft dat duidelijke signaal. En waar Bear na een half uur wél kon voelen dat de chocolademelk heet was, zo gaan mijn clienten weer voelen wat er in hun lichaam gaande is. “Ik voel het wel, maar het lijkt zo ver weg” wordt dan: “Het voelt alsof ik meer ruimte in mijn lichaam heb”.

De vastgezette spanning verdwijnt laag voor laag uit het lichaam en klachten zoals spanningshoofdpijn, spit, ischias en rugpijn verdwijnen.

Je houd misschien ook van..