De mythe van de magische theepot

De traditionele theepot heeft in Japan een heel belangrijke waarde, want het is het middelpunt van de theeceremonie, die schoonheid, rust en verbinding brengt. Ze worden gemaakt door echte vakmeesters en dat is terug te zien in de schoonheid van hun eenvoud.

Hoeveel waardering er ook is voor de theepot, niemand verwacht dat er eindeloos kopjes thee uit geschonken kunnen worden. Het is een prachtig ding, hij kan veel kopjes vullen, maar thee toveren kan hij niet – dat snapt iedereen.

Wij zijn zelf net als die theepot. Alleen verwachten we vaak wél dat we eindeloos kunnen schenken in alle kopjes die ons voorgezet worden. In plaats van een kunstwerk zien we onszelf dan als gebruiksvoorwerp – en ook nog één dat tekort schiet. Vooral vrouwen (maar soms ook hun omgeving) zijn hiertoe geneigd. Ze zijn meer bezig met al hun kopjes dan met de inhoud van de pot.

Niemand is een magische theepot. Als de theepot leeg is, moet hij gevuld worden. Niet alleen met water, maar ook met dat magische ingredient dat de thee die wij schenken onze eigen, unieke, geur, kleur en smaak geeft.

Dat lukt niet als je niet naar de kraan gaat. Of het water niet kookt. Of als je geen ingredienten in de thee doet. Of als je de thee niet lang genoeg laat trekken. Dat is geen tekortkoming van de theepot, dat is gewoon een feit.

Als je wil blijven schenken, zul je dus ook moeten tanken. En een theepot die gevuld wordt, kan even niet gebruikt worden. Het trekken van thee kost wat tijd.

Zo gaat het met je lichaam ook. Het kan veel presteren, veel voor anderen betekenen, maar wat het niet heeft, kan het niet weggeven. Dan moet je tijd nemen om uit te rusten, energie op te doen en je reserves weer aan te vullen. Wil je dat te snel doen, of ben je zuinig met de ingrediënten, dan krijg je slappe thee. Op één theeblaadje kan je geen krachtige thee brouwen, zeker niet als het binnen een minuut klaar moet zijn.

En als je met een enkele theepot vijftig kopjes wil vullen, dan gaat er toch iets mis – ook al heb je de beste theepot ooit. Dan moet je kiezen welke kopjes je wil vullen en welke bij de volgende ronde aan de beurt zijn.

Laatst moest ik hier aan denken in een gesprek met een cliënte. Haar lichaam zat na een moeilijke periode helemaal vast met spanning, waardoor ze geen energie meer had en haar sprankeling was verloren. “BSR is voor mij de manier om bij te tanken omdat ik eindelijk weer kan ontspannen. Ik gun het mezelf zodat ik er dan weer voor mijn kinderen kan zijn.” En zo is het maar net.

Brouw je eigen thee, schenk graag, maar kies de kopjes en behandel jezelf niet als gebruiksvoorwerp.😉

Je houd misschien ook van..