BSR en fibromyalgie: uit de pijnspiraal, op naar klachtenverlichting

Fibromyalgie (ook wel weke delen reuma genoemd) geeft chronische pijn. Bij pijn is het een natuurlijke reactie van het lichaam om spieren aan te spannen om je te beschermen. Helaas kan dat de pijn verergeren, want door de spanning verstrakt spier- en bindweefsel. Hierdoor treedt niet alleen beperkende stijfheid op, maar het geeft ook extra druk op (toch al overgevoelige) zenuwen.

Er kan een negatieve spiraal ontstaan waarbij de pijnprikkels zichzelf versterken, want pijn betekent meer spanning en stijfheid en die zorgen weer voor meer pijn. De slaap wordt verstoord door de pijn, waardoor het lichaam niet goed meer tot rust komt, wat er op den duur ook voor zal zorgen dat er op emotioneel en psychisch vlak spanningen worden ervaren.

Hoewel BSR fibromyalgie niet helemaal weg kan nemen kan het wel bijdragen aan een aanzienlijke vermindering van de klachten. Het lichaam krijgt door de behandeling signalen die het aanzetten om te ontspannen en spierspanning los te laten. Langzaam maar zeker zal de pijn afnemen, waardoor de slaap verbetert en de veerkracht toeneemt.

Het lichaamsbewustzijn neemt toe, waardoor het lichaam zichzelf beter kan reguleren. Als de klachten afnemen worden er minder negatieve emoties ervaren en kan er ondanks de klachten weer genoten worden van prettige ervaringen. Dat maakt het allemaal een stuk dragelijker.

Het effect van de behandeling verschilt per persoon. Bij sommigen haalt het de scherpe kantjes er vanaf; anderen ervaren zoveel verbetering dat ze nog nauwelijks beperkt worden door de klachten. Omdat fibromyalgie zo’n grote impact kan hebben op het dagelijks leven kan ook een kleine verlichting van de klachten heel waardevol zijn.

Het mooie van BSR is dat het zo zacht inwerkt op het lichaam dat het geen schade kan doen. Tijdens de behandeling respecteer ik de pijngrens die je lichaam aangeeft. Want als je lichaam (en vaak ook de rest van jou 😉) íets nodig heeft dan is het wel dat er geluisterd wordt.

Heb je een aanvullende zorgverzekering dan kom je mogelijk in aanmerking voor vergoeding van de behandeling. Je kan bij je zorgverzekeraar navragen wat de vergoeding is voor Body Stress Release of natuurgeneeskunde (ik ben aangesloten bij BSRAN, VBAG en RBCZ).

Je houd misschien ook van..