“Het zit allemaal tussen uw oren, meneer”

Dat is wat Ewald Meggersee vaak te horen kreeg als hij zich niet meer goed kon bewegen. Artsen konden geen botbreuken, neurologische afwijkingen of voedingstekorten bij hem vinden. Toch waren er periodes dat hij niet goed kon staan, lopen of zitten. Soms waren zijn benen zelfs verlamd!

Ewald was als kind plat op zijn rug uit een boom gevallen. Toen waren de problemen begonnen, maar niemand leek hem ermee te kunnen helpen. Zijn vrouw Gail had hevige hoofdpijnaanvallen waar ze evenmin mee geholpen kon worden.

Hun onverklaarbare klachten leidden hen ertoe om onderzoek te doen naar de oorzaak. Want dat het niet alleen “tussen hun oren” zat was voor hen heel duidelijk.

Ze studeerden beiden chiropractie en leerden in hun praktijk enorm veel over lichaamsspanning. Gaandeweg realiseerden ze zich dat het lichaam spierspanning vastzet in reactie op stress en dat deze stress verschillende oorzaken kan hebben: niet alleen vallen en stoten, maar ook psychische spanning of chemische belasting van het lichaam.

Dat beschermingsmechanisme om spanning vast te zetten kan op den duur de werking van het zenuwstelsel belemmeren. Dat is niet iets dat je snel terugziet op scans of bloeduitslagen. Maar het is wel degelijk aanwezig en belemmerend!

Ewald en Gail ontwikkeleen samen de techniek Body Stress Release (BSR) en konden elkaar behandelen voor hun klachten. De man die eerst verlamd was, kon nu een heel huis verbouwen en zelfs zware betonnen plantenbakken versjouwen. Gail kwam van haar migraines af en ontdekte dat in haar lichaam op chemische stoffen reageerde met het vastzetten van spierspannning. Toen ze erachter kwam op welke stoffen haar lichaam reageerde kon ze die vermijden en was behandeling steeds minder nodig voor de hoofdpijnen.

In de praktijk krijg ik veel mensen die al van alles geprobeerd hebben maar nog steeds (soms heftige!) klachten aan de rug en nek hebben. Vaak kan ik hen toch helpen om hun klachten te verhelpen of verlichten. Niet altijd, maar wel vaak. Bijvoorbeeld bij mensen die na een succesvolle hernia-operatie toch pijn blijven houden. Soms moet er dan eerst spanning weggenomen worden in de spieren rondom het gebied om klachtenvrij te zijn. Van sommige clienten hoor ik terug dat de neuroloog dit ook aan hen heeft bevestigd.

Of als scheefstanden ondanks herhaald kraken toch elke keer terug schieten. De spieren zitten dan nog vast in een beschermend patroon van spanning dat er eerst uit moet voordat alles weer op zijn plek kan blijven staan.

Heeft u dergelijke klachten, dan kan het de moeite waard zijn om BSR te proberen. Het is een zachte techniek die het lichaam niet beschadigd en die ontspannend werkt op lichaam en geest. Het zorgt ervoor dat de communicatie tussen de hersens en de rest van het lichaam weer optimaal kan verlopen zodat uw lichaam de beste kans heeft om zichzelf te herstellen.

Je houd misschien ook van..