BSR: herstel is een proces – en jezelf in acht leren nemen is onderdeel van dat proces


BSR laat het herstel over aan het lichaam zelf. En het is verbazingwekkend hoe veerkrachtig een lichaam kan zijn als het de kans krijgt. Langdurige, heftige (pijn)klachten kunnen volledig verdwijnen of aanzienlijk verminderen. Dat is natuurlijk prachtig, maar er gaat wel een proces van zelfherstel aan vooraf. Onderdeel van dat herstelproces is leren luisteren naar je lichaam en de grenzen die het aangeeft leren respecteren.

Uiteindelijk is het overbelasting die de vastgezette spanning heeft veroorzaakt. Tijdens de behandeling wordt die spanning verminderd, maar het is aan de client om ervoor te zorgen dat die spanning niet opnieuw wordt opgebouwd. En dat is misschien nog wel het lastigste aan het herstelproces.

Als de manier waarop jij met je lichaam omgaat, de klachten heeft veroorzaakt, dan zal je iets moeten veranderen om weer gezond en veerkrachtig te kunnen worden. Anders is de behandeling eenvoudigweg dweilen met de kraan open.

Als je heel veel spanning in je lijf hebt, is het soms ook moeilijk om te voelen wat er gaande is of waar je lichaam behoefte aan heeft. Dat is soms een kwestie van uitproberen en aftasten. Naarmate het lichaam vrijer wordt van spanning kan er beter gevoeld worden wat er nodig is – en wat er mogelijk is. Ik zie het als mijn taak om mijn clienten in dat proces te begeleiden. Het staat of valt echter met de bereidwilligheid van de client om rekening te houden met zijn/haar lichaam.

Vragen die daarbij kunnen helpen zijn:
Hoe eerlijk is het om van ons lichaam te verwachten dat het foutloos functioneert als we het niet geven wat het nodig heeft?
En wat voor goeds brengt het je op de lange termijn om (al dan niet bewust) telkens over de grenzen van je lichaam te gaan?

Je gezondheid bepaalt voor een groot deel je levensgeluk. Want het is lastig om gelukkig te zijn in een lichaam dat kapot is. Soms hoort het heroverwegen van prioriteiten en het kiezen voor jezelf dus ook bij het herstelproces. Niet altijd makkelijk, maar de opbrengst kan levensveranderend zijn.

Ben jij bereid om dit aan te gaan?

Je houd misschien ook van..