Hoe vaak scheur jij over drempels?

Stel, je werkt in een garage. Een klant brengt zijn auto. De hele onderplaat is beschadigd en er zit nauwelijks olie meer in. De motor dreigt daardoor helemaal vast te lopen. Je informeert eens bij de klant: hoe lang reed hij er al mee rond en heeft hij enig idee hoe dit zo ver heeft kunnen komen?

“Ja,” zegt de klant, “ik hoor weleens bonk als ik over een verkeersdrempel ga. Maar ik mag er 30 rijden, dus dan doe ik dat ook.” En die olie dan? Er moet toch een een lampje aan gegaan zijn?

“Die lampjes vind ik maar stom. Ik heb helemaal geen tijd om daar naar te kijken. Wanneer heb je mijn auto klaar?”

Als je deze klant één keer in de garage hebt, sta je wel vreemd te kijken. Als hij nog een tweede of derde keer terug komt met dezelfde defecten aan de auto, dan ga je je afvragen of hij ze allemaal wel op een rijtje heeft.

Gek hoe we dat bij een auto heel raar vinden, maar bij ons lichaam niet. Terwijl alléén bij de auto alle onderdelen te vervangen zijn.

We hebben dagelijks veeleisende taken, tijdsdruk, vaak weinig beweging met daarbij vaak een slechte houding. Gezond eten en voldoende bewegen is voor veel mensen een uitdaging door tijd- of energietekort. De lat ligt hoog. We vragen kortom een topprestatie van ons lichaam, maar bieden vaak geen topverzorging.

Als dat teveel wordt voor ons lichaam, zal het signalen afgeven die ons waarschuwen om rustiger aan te doen. Een verkeersdrempel, zo gezegd. Als we daar in volle vaart overheen knallen omdat de omgeving zegt dat dat kan (of zou moeten), dan raken we beschadigd.

Als we niet naar de waarschuwingslampjes op ons dashboard luisteren, dan zou het hele motorblok vast kunnen lopen. Dus checkt iedereen met gezond verstand zijn oliepeil als je het lampje ziet. En rij je niet sneller over een drempel dan jouw auto aan kan (ook al mag je er 30….).

Ieder lichaam is anders en ieder lichaam heeft zijn eigen waarschuwingslampjes. Voor de één is het slecht slapen, voor de ander een opkomende hoofdpijn. Jij kent jouw lichaam als geen ander, jij voelt het beste wanneer het teveel is. Luister ernaar. Een Range Rover is geen Ferrari, het zou raar zijn om van iedere auto dezelfde prestaties te verwachten.

Je lichaam is geen auto die volledig gereviseerd kan worden. Als je lichaam gebreken gaat vertonen, dan ben je er niet met een dagje bij de “garage”. Gelukkig heeft je lichaam een geweldig vermogen om zichzelf te herstellen. Maar het kost tijd. Als je je arm breekt, is dat niet in een dag of twee gefikst. Dat geldt ook voor herstel van jarenlange overbelasting.

Body Stress Release helpt je lichaam bij het herstelproces. Maar het is niet reëel om van je lichaam te verwachten dat het jaren achterstallig onderhoud in een paar weken kan fiksen. Geef het de tijd, dan zal het je verbazen wat het allemaal kan.

Of beter nog, scheur niet over drempels en geef je lichaam wat vaker wat het nodig heeft 😉

Je houd misschien ook van..