Ratata en tuuteletuut: een overvol hoofd door een lijf vol spanning


Ik sprak ooit eens een neuro-wetenschapper die me een mooi inzicht gaf in de werking van het brein. Hij legde uit dat hersens gemaakt zijn om continu enorme hoeveelheden informatie te verwerken. Ze kunnen niet zonder – hersenen móeten iets te doen hebben.

Ze krijgen hun informatie van drie verschillende bronnen:

  • informatie vanuit het lichaam (wat doet de lever, hoe is de bloeddruk etc.)
  • informatie vanuit de zintuigen (horen, zien, voelen, proeven e.d.)
  • de gedachten / het verstand

De informatiestroom vanuit het lichaam hoort het grootste te zijn. Dat zette me aan het denken.

De informatiestroom vanuit het lichaam kan belemmerd worden door vastgezetten spanning. Dit gebeurt bijvoorbeeld als zenuwbanen door spierspanning in de verdrukking komen en hun signalen niet (goed) meer door kunnen geven aan de hersenen. De communicatie tussen hersenen en lichaam stagneert dan.

Hoe reageren de hersenen daarop? Mijn theorie (afgaande op mijn eigen ervaringen en die van mijn clienten): ze gaan hun aandacht verleggen naar de andere informatiebronnen en die meer prioriteit geven.

Alles van buiten komt harder binnen. Ineens hoor je de klok tikken (en ergert je je er enorm aan) terwijl je die vroeger niet opmerkte. Dat labeltje in je kleding? Je voelt ‘m ineens zitten. En ieder vogeltje dat voorbij vliegt trekt je aandacht.

Tegelijkertijd gaat je verstand een paar versnellingen hoger. Je denkt meer / vaker en als het tegenzit, kun je dit niet goed uitzetten, zelfs al wil je dit wel. Als je wil slapen, bijvoorbeeld. Voor je ‘t weet zit je met een hoofd vol ratelende gedachten. Je concentratie en ontspanning zijn ver te zoeken en je raakt steeds meer uit contact met je lichaam en uit het “hier en nu”.

Als dat maar lang genoeg duurt, kun je je niet meer ontspannen, ook al heb je daar wel ruimte voor. Op die eerste week van je vakantie bijvoorbeeld. Je wil het wel rustig aan doen, maar je komt maar niet los van de haast en dat knagende gevoel dat je nog iets “moet”. Van je ratata en tuuteletuut. Ontspannen lukt bijna niet. (Bij mij duurde het in mijn vakantie soms anderhalve week voordat dit voorbij was – als mijn vakantie er al bijna op zat. Herkenbaar?)

BSR helpt je om de spanning in je lichaam los te laten en daarmee de communicatielijnen tussen hersens en lichaam weer vrij te maken. Je kan beter ontspannen/slapen, kan weer “landen” in je lijf en zowel geestelijk als lichamelijk alles beter loslaten. Zodat je weer van je rust kan genieten en weer op kan laden. Dan kan je wat er op je pad komt allemaal een stuk makkelijker aan!

Cartoon van: Worry-Lines

Je houd misschien ook van..