Uit de praktijk: soms onthoudt het lichaam wat het hoofd is vergeten…

Eén van mijn clienten (60+) had zich bij mij gemeld voor algehele spanningsklachten. Na een paar releases zagen we duidelijke vooruitgang. Hij voelde zich lekkerder en losser in zijn vel, kon dingen makkelijker los laten, had minder last van spanning in schouders/nek en ook de hoofdpijnen die hij altijd meerdere keren per week had, ervaarde hij nog maar zelden.

Door het verminderen van de spanning en verharding in de nek kon ik de wervels beter voelen. Er kwam er een heel ongebruikelijk spanningspatroon aan het licht, dat ik eigenlijk alleen kon verklaren door trauma zoals vallen of een auto- ongeluk o.i.d.

Hij verzekerde me een paar keer dat hij nooit geblesseerd was geweest aan zijn nek. Dat deed me wel even op mijn achterhoofd krabbelen, maar uiteraard ging ik door met de behandeling zoals de reflextesten dat aangaven.

Halverwege de release kwam er een herinnering boven bij de client. Als 12-jarig jongetje had hij iets gedaan dat zijn ouders hem met klem verboden hadden. En hij was daarbij van een paar meter hoogte naar beneden gevallen – op zijn nek en schouders.

Uit angst voor straf had hij het aan niemand verteld en daardoor was hij het na een tijdje zelf ook vergeten. Maar zijn lichaam wist het nog precies.

Al meer dan 50 jaar hielden de spieren in zijn nek en schouders een beschermend spanningspatroon vast. Gelukkig komt dit door de behandeling nu los. Geen wonder dat dit als een opluchting voor hem voelt na zo’n lange tijd.

Alle informatie moet via de nek van en naar de hersens. Als er daar zenuwen door spanning in hun werking worden belemmerd, kan dit allerlei klachten geven.

Je houd misschien ook van..