Sta jij op met pijn en stramme spieren?

Dat is toch raar? Je lichaam heeft de hele nacht uit kunnen rusten. En overdag heb je lang niet zoveel last. Hoe kan dit nu?

Het heeft te maken met spanning die in je lichaam opgeslagen wordt. Bij overbelasting zal het lichaam spieren aan gaan spannen om zichzelf te beschermen. Dit is een reflex, dus iets dat het lichaam zonder overleg met de hersenen doet. Net zoals je je hand terug trekt van een hete kachel zonder dat je daar opdracht voor hebt gegeven: het lichaam doet dit uit zichzelf voor je.

Het is bedoeld om te beschermen, maar als er teveel spanning in de spieren komt, raken weefsels zoals zenuwen beperkt in hun werking. De zenuwen kunnen dan niet goed meer aan de hersens doorgeven wat er in het lichaam aan de hand is. En aangezien de hersens herstel zouden moeten regelen, gebeurt er niets en blijft de situatie (en de klachten die je ervan hebt!) voortbestaan.

Je hebt dus veel spanning in je lichaam. Die wordt overdag vooral opgeslagen in de korte spieren diep in je lichaam, langs de wervelkolom. Dat zijn korte, sterke spieren die gemaakt zijn om te stabiliseren. En niet zozeer om grote bewegingen te maken. Als ze rond de wervels hard aan gaan spannen, drukken ze zenuwbanen die pijn doorgeven plat. Je voelt dan dus geen pijn in het gebied, maar er is wel een groot probleem: weefsel dat door beknelling schade oploopt.

Dat kun je vergelijken met een vinger die knel zit tussen een zware deur. Zolang de vinger knel zit, is de pijn niet zo erg. Je voelt alleen pijn aan de rand van de deur op je vinger. De rest van de pijn komt door de beknelling niet meer door. Totdat je je vinger bevrijdt: au! Dan voel je het wel (en in je hele vinger!).

Als je slaapt, kunnen de korte spieren rond je wervels een beetje uitrusten. Ze hoeven de wervelkolom immers niet rechtop te houden. Ze gaan wat ontspannen en de druk op de zenuwen wordt verlicht. De “vinger” in het voorbeeld wordt uit de deur gehaald: au!

Bij het wakker worden heb je pijn. Als je gaat bewegen, voel je dat je stijf bent. Dat komt omdat de grotere bewegingsspieren de spanning van de kleinere spieren hebben overgenomen. Als je door de stijfheid heen beweegt, zal je merken dat de pijn verdwijnt. De kleine spieren rond de wervelkolom moeten weer aan het werk om je wervelkolom stabiel te houden en verhogen de druk op je wervels. Je zenuwen raken weer plat gedrukt en geven geen pijn meer door.

Jij denkt waarschijnlijk dat het er gewoon bij hoort door je leeftijd, maar eigenlijk zit je vast in een cyclus van spanning die maar niet verdwijnt en met de jaren erger wordt.

Body Stress Release kan je helpen om deze cirkel te doorbreken. Het herstelt de communicatie tussen de gebieden met spanning en de hersenen, zodat deze het loslaten van de spanning en het herstel van het lichaam in werking kunnen zetten. Na een proces van loslaten, herstellen en herbalanceren stap jij elke morgen uitgerust, pijnvrij en soepel uit bed.

Interesse in Body Stress Release in Zoetermeer? Neem contact op via 06-23616165 of info@bsrbreedveld.nl

Je houd misschien ook van..