Wat heeft BSR te maken met….kietelen?

Iedereen kent wel iemand die écht niet tegen kietelen kan. Misschien ben je zelf zo iemand. Dan weet je dat je lichaam begint te kronkelen als je gekieteld wordt, zonder dat je hier iets aan kan doen (en zonder dat je er zelf opdracht voor hebt gegeven). Als je weet dat ‘t komt, wordt het zelfs nog erger. Wat heeft dit te maken met Body Stress Release?

Kietelen is een mooi voorbeeld van een onwillekeurige aanspanning van spieren. Kietelen werkt alleen op gevoelige, kwetsbare delen van het lichaam, zoals de oksels, de zijkant van de buik en de voetzolen. Het triggert een beschermingsmechanisme van het lichaam om spieren aan te spannen als het zich bedreigd voelt. Zelfs al weten we met ons hoofd wel dat we niet echt in gevaar zijn. 

Ga maar na, het werkt vooral als we de aanraking eigenlijk niet willen (“Nee! Niet kietelen!”) en de reactie wordt sterker als we ons ertegen verzetten. 

Zo gaat het ook met het vastzetten van spanning in het lichaam. Het lichaam ervaart overbelasting en reageert uit zichzelf, zonder tussenkomst van de hersens, met het aanspannen van spieren. Als dat niet heel ernstig is, zal de spanning weer afnemen. Maar duurt het aanspannen lang of is de spanning heel hoog, dan komen weefsels door de spanning in de verdrukking. 

Zenuwen kunnen hun werk niet meer goed doen en niet meer aan de hersens terugkoppelen wat er op die plek in het lichaam gebeurt. Daardoor blijft de spanning bestaan. Andere gebieden moeten harder werken en raken op den duur ook overbelast, waardoor de spanning zich verspreid. 

Uiteindelijk kun je allerlei klachten krijgen, van stijf en pijnlijk uit je bed komen tot spanningshoofdpijn, ischias of een hernia.

Body Stress Release (BSR) helpt om de hersens weer gewaar te maken van de spanning zodat deze losgelaten kan worden en het lichaam zichzelf kan gaan herstellen. Het is een zachte techniek, die de grenzen van het lichaam respecteert. 

Waar andere technieken iets aan het lichaam veranderen om een effect te bereiken, doet BSR niets anders dan het lichaam helpen om zich gewaar te worden van de situatie zodat het zichzelf kan genezen. Een beetje het verschil tussen gekieteld worden of een ontspannende, beeustmakende aanraking. Wat heb jij liever? 

Interesse in BSR in Zoetermeer? Neem contact op via 06-23616165 of info@bsrbreedveld.nl.

Je houd misschien ook van..