BSR: luisteren naar de logica van het lichaam – ook al ontgaat die ons soms


Tijdens de beroepsstage van onze opleiding had mijn klasgenoot een jongeman als client die een ernstige verkromming in zijn schouders had. Zijn schouders stonden helemaal voorover gekromd, zo erg dat hij bijna de vorm van een halve maan had in zijn bovenlichaam. Hij had al van alles geprobeerd, kraken, injecties, niets hielp. En tot overmaat van ramp zat de kromming er al jaren en had de man een lichamelijk zwaar beroep. Niet direct een situatie waarin je een snel resultaat zou verwachten, en we deden slechts drie behandelingen per client in de stage.

Mijn klasgenoot vond het best spannend om hem te behandelen. Zeker toen de reflextesten aangaven dat de spanning op zijn schouders achterover zat. Dat kon toch niet? Zijn hele bovenlichaam was vóórover gebogen. Gelukkig deed ze wat haar geleerd was en luisterde naar wat het lichaam van de client haar vertelde. Ze verwachtte er niet veel van, maar was stomverbaasd toen ze de man terugzag na zijn eerste release. Hij stond weer rechtop!

Zijn klachten (pijn, stijfheid, bewegingsbeperkingen) waren een stuk minder en doordat hij weer rechtop kon lopen, zitten, staan en lopen kwam er ook minder druk op andere delen van de rug. Hij was dolblij met het enorm snelle en spectaculaire resultaat. En mijn klasgenoot was blij dat ze had vertrouwd op de logica van het lichaam zelf. Wij snapten het misschien niet, maar zijn lichaam had duidelijk ontvangen wat het nodig had om zichzelf te herstellen.

Natuurlijk gaat niet ieder BSR-proces even snel of spectaculair als bij deze jonge man. Maar dit soort ervaringen leert ons wel dat het lichaam vaak veel meer kan dan wij denken – als we het maar de kans geven om zichzelf te herstellen op de manier die erbij past. BSR doet dit. Ieder lichaam is anders. BSR luistert ernaar en respecteert de grenzen die het lichaam aangeeft.

Je houd misschien ook van..