Voldoende stress geeft veerkracht, teveel stress geeft overbelasting (body stress)


Biosphere 2 was een project waarmee wetenschappers wilden onderzoeken of een ecosysteem zou kunnen functioneren als het volledig van de buitenwereld was afgesloten. Ze plantten allerlei plantensoorten in de afgesloten koepels, waaronder bomen. Aan alles werd gedacht: voedingsstoffen, vochtniveaus, voldoende zonlicht etc. De bomen groeiden als kool, zelfs sneller dan buiten de koepels. Maar elke keer vielen de bomen halverwege hun groei om, hoe groot en sterk ze ook leken.

Wat ontbrak, was wind. Wind in de buitenwereld zorgt voor druk op de groeiende boom, die zich hiertegen moet verweren door sterker te worden. Zonder de “stress” van wind komen bomen dus niet tot gezonde groei. Zo is het met mensen ook.

Het lichaam heeft gezonde hoeveelheden stress nodig om veerkrachtig te word en te blijven. Denk bijvoorbeeld aan dagelijkse beweging en sporten. Als je dat niet zou doen, gaat je lichaam al snel achteruit.

Natuurlijk moet je wel binnen de grenzen blijven van wat je lichaam aan kan. Pas als je die grenzen over gaat, is er tevéél stress en treedt er overbelasting op. Wij noemen dit body stress. Waar de grens ligt, is voor iedereen in elke situatie anders. Als je net een griepje hebt gehad, kan je lichaam minder grote prestaties leveren dan als je al weken in training bent. Het is een kwestie van luisteren naar je lijf.

Soms zijn we nu eenmaal overbelast in het leven, dat overkomt zelfde de besten. Je lichaam zet zich dan schrap om de overbelasting het hoofd te bieden. Dat schrap zetten leidt tot allerlei klachten zoals pijn, stijfheid, spijsverteringsproblemen, kortademigheid of slaapstoornissen.

Denk jij dat jouw lichaam overbelast is? Body Stress Release kan je helpen om je lichaam weer te ontspannen en veerkracht terug te krijgen.

Je houd misschien ook van..