Groei jij of je kind krom door beeldschermgebruik?

Groei jij of je kind scheef door schermgebruik?

We zien het allemaal om ons heen: mensen die met voorover gebogen hoofd achter een scherm zitten. Vooral mobiele telefoons nodigen uit om het hoofd naar voren (en beneden) te laten vallen. Waar je blik gaat, daar gaat je hoofd in de regel ook naartoe.

Wist je dat dit vergaande gevolgen heeft voor de nek en rug? Je rug is gemaakt om te functioneren met twee voorwaartse (in de lage rug en nek) en een achterwaartse kormming (ter hoogte van de borstkast). De wervels en tussenwervelschijven zijn hier naar gevormd. De tussenwervelschijven zijn de verende schakels tussen de wervels. Ze zijn in de nek en onderrug dikker aan de voorkant dan aan de achterkant.

Wat je met de nek doet, heeft effect op de onderrug en andersom. Als je je nek voorover laat hangen, trekt dit de kromming uit de nek en onderrug. In ernstige gevallen krommen nek en onderug zelfs de andere kant op.

Omdat het hoofd niet meer ondersteunt wordt door de wervelkolom, hangt het gewicht van het hoofd ook nog eens aan die compleet verbogen wervelkolom. En zeker onder die hoek is een hoofd heel zwaar! Dat heeft met name op een lichaam dat nog in de groei is een enorme impact.

Je kan er letterlijk krom door gaan groeien. En erger nog: tussenwervelschijven die door deze houding continu “ verkeerd om” belast worden zullen op den duur uit gaan stulpen of zelfs scheuren. Ze drukken dan op zenuwen die aan weerzijden uit het ruggemerg ontspringen. Dit noemen we een hernia. Iedereen die dit heeft ervaren kan beamen dat dit heel erg pijnlijk (en belemmerend!) is. Niet iets dat je wil natuurlijk. Maar ook iets dat te voorkomen is.

Door te werken aan een goede houding en beeldschermen op ooghoogte te houden bijvoorbeeld. Of een goede lendensteun in de stoel. Maar zie je toch een bochel ontstaan of zijn er al nek- of lage rugklachten, denk dan eens aan Body Stress Release.

Body Stress Release kan helpen de spierspanning die zich door de verkeerde houding heeft vastgezet in het lichaam weer los te laten. Zodat schade aan wervels en tussenwervelschijven voorkomen kan worden en er veilig gewerkt kan worden aan het opbouwen van de juiste spieren voor een correcte houding.

Benieuwd naar wat ik voor u kan betekenen? Neem contact op via 06-23616165.

Je houd misschien ook van..